De kracht van empathie

Empathie is inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid om zich in te leven in de situatie en gevoelens van anderen.

Empathie is heel belangrijk om je met de ander te verbinden. De een kan het beter dan de ander. Ik denk dat het ook deels aan je karakter ligt, dat wat jou kenmerkt. Maar ik denk dat het ook deels te leren valt. Wellicht moet je het ervaren om de voordelen ervan in te zien. Je krijgt namelijk veel terug als je empathie kan tonen! 

Ik denk dat als je mensen kan zien als gelijken en dus vergelijkbaar met jezelf, dan is inlevingsvermogen niet zo moeilijk. Tenzij je een groot harnas om je heen hebt gebouwd of vastzit aan sterke overtuigingen die je belemmeren om je eigen gevoel toe te laten. Dan wordt het wellicht wat lastiger.

In hoeverre empathisch vermogen aangeboren is weet ik niet. Ik ben geen wetenschapper. Wat ik wel weet is dat het empathisch vermogen soms compleet zoek lijkt in hoe mensen met elkaar omgaan. We kunnen ongelooflijk hard en veroordelend zijn naar elkaar. Ik word daar wel eens boos van. Er valt zoveel te winnen door de tijd te nemen om écht naar elkaar te luisteren en elkaar te zíen als gelijken. Ik vind het erg hoe het WIJ en ZIJ denken groeit in de wereld. We denken te vaak in groepen. Klein en groot. Ik hoor hierbij en jij daarbij. Maar we vergeten dat we allemaal onderdeel zijn van één groep, de mensheid. En die groep is weer onderdeel van een nog groter geheel, de natuur. Dat grote mysterie. Dat is toch práchtig? Dat moeten we samen vieren!

Maar goed... 

Ik wil graag een filmpje met je delen die perfect duidelijk maakt wat empathie wél en wat het niet is. Misschien dat je hem al eens langs hebt zien komen. Dan is het hopelijk fijn om het weer eens te bekijken.

Het zou waardevol zijn als dit filmpje in het onderwijs besproken zou worden. Ik denk dat veel kinderen de boodschap begrijpen, zij staan vaak vrij dicht bij hun gevoel.

Brené Brown over Empathie

The Power of Empathy from Gobblynne on Vimeo.

Waarom fouten maken moet. Het leermodel.

Heb je behoefte aan alleen zijn?

Ons hart heeft een brein

Een liefdevolle maatschappij start met blije kinderen

Eigen regie, wat betekent dat eigenlijk?

Faalangst - essentiële vragen aan jezelf

Inspiratiemails ontvangen en op de hoogte blijven?