Ons hart heeft een brein

Wetenschappers van het HeartMath Institute in de Verenigde Staten hebben ontdekt dat ons hart over een eigen netwerk van neuronen beschikt, dat kan worden vergeleken met onze hersenen. Dit betekent dus dat ons hart een eigen brein heeft, het hartbrein. Mooi he?
Daarnaast hebben de wetenschappers met zeer nauwkeurige apparatuur kunnen meten dat ons hart fungeert als een neurotransmitter en zeer subtiele elektromagnetische straling uitzendt en ontvangt. Deze elektromagnetische straling varieert qua frequentie. Over het algemeen zijn negatieve gevoelens van stress, frustratie, boosheid, wrok en angst lager in frequentie dan positieve emoties, zoals dankbaarheid, liefde en solidariteit. Positieve emoties met een hogere frequentie kunnen ons in een staat van hartcoherentie brengen. Hartcoherentie is een 'toestand die wordt gekenmerkt door optimale orde en harmonie in zowel onze psychologische (mentale en emotionele) als fysiologische (lichamelijke) lichaamsprocessen.' In een staat van coherentie werken het hart, onze longen en onze hersenen perfect samen.
Ik hield al van mijn hart, maar nu nog meer.  Laten we zorgen dat ons mentale, emotionele en lichamelijke lichaamsprocessen in optimaforma zijn.
Mijn hartcoherentie verhogen doe ik bv door:
  • meer bewust in het NU te zijn
  • bewust te ademen (en verder niet) Als ik mijn kaak loslaat, dan kom ik vanzelf in een natuurlijk ademhalingsritme (noem het bewust ademen, een kort meditatie momentje)
  • me meer op de mooie en lieve dingen die om mij heen gebeuren te focussen 
  • mezelf bewust te worden waarvoor ik dankbaar bent (en dat is best veel)
  • te doen wat me blij maakt en waar ik plezier in heb 
  • lekker te bewegen, in contact zijn met mijn lijf (zoals ecstatic dance, heerlijk)
  • verbinding te voelen met alles om me heen en zoveel meer
In wezen komt het er in mijn ogen op neer dat ons hart (wijzelf) naar liefde, harmonie en levensenergie (terug)verlangen, dus ontdek hoe jij dit voor jezelf het beste kunt vormgeven.   

Heb je behoefte aan alleen zijn?

Ons hart heeft een brein

Waarom fouten maken moet. Het leermodel.

Inspiratiemails ontvangen en op de hoogte blijven?