Waarom fouten maken moet. Het leermodel.

 

Hoe leer je eigenlijk? Welke leerfasen doorloop je?

Hieronder een uitleg van het 4 fasen leermodel. Ontwikkeld door Abraham Maslow.

In de eerste fase ben je onbewust onbekwaam, dat wil zeggen jij je niet bewust bent wat je nog moet leren om iets te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld dromen van een carriere als zangeres, maar ja, hoe wordt je dat, een goede zangeres? Wat moet je daarvoor kunnen. Dat ben jij je nog niet bewust in deze fase. Het kan ook met gedrag te maken hebben. Bijvoorbeeld ‘je blinde vlek’ in gedrag waar anderen je op kunnen wijzen en waar je zelf niet bewust van bent.  

Eenmaal bewust gekozen om iets na te jagen of te veranderen, kom je in de tweede fase; bewust onbekwaam: je weet dat je dingen moet leren die je nog niet kan. Fouten maken hoort erbij. Dit noem ik de wiebelfase. Hier komen veel emoties bij kijken die je niet altijd leuk vindt. In deze fase kan je afhaken.

De bewust onbekwame fase loopt over in de bewust bekwame fase. Je bent met al je aandacht aan het leren en je boekt successen. Het vergt nog veel energie, maar er zijn positieve emoties, omdat je groeit. Toch kom je altijd weer momenten tegen die veel doorzettingsvermogen vragen, omdat je proces gaat met vallen en opstaan. Je wisselt soms af tussen de twee fases. Er is nog kans op opgeven en afhaken.

Wanneer je eenmaal de nieuwe kennis en vaardigheden beheerst zonder dat je daar nog bewust mee bezig bent, dan zit je in de onbewust bekwame fase. Je hebt dan je doel bereikt. Wat je doet of zegt gaat automatisch en kost veel minder inspanning dan in de vorige fase. Je doet niet meer ‘je best’. Je doet het gewoon.

Ik vind het een mooi model, omdat het laat zien dat vallen en falen erbij hoort. Het is hoe je ermee omgaat. Je bent zelf de sleutel tot verandering. Heb je doorzettingsvermogen en veerkracht, zet je door bij tegenslagen?

De angst om te falen is ook mede afhankelijk van je ‘leraren/coaches/ouders/vrienden. Zijn de mensen om je heen stimulerend genoeg? Krijg je vertrouwen of juist niet? Word je ondersteund of moet je het alleen doen? Ontwikkel je daardoor faalangst of zelfvertrouwen? Groeien doe je niet alleen.

Blijf in ieder geval dromen en start gewoon. Wiebelen mag dus. Het moet zelfs.

Op jouw falen!! Succes met je persoonlijke groei. Geef jezelf complimenten tijdens ‘de wiebelfase’ en durf ondersteuning te vragen.

Met liefs

Meer lezen over faalangst? Zie mijn artikelen:

Waarom fouten maken moet. Het leermodel.

Heb je behoefte aan alleen zijn?

Ons hart heeft een brein

Een liefdevolle maatschappij start met blije kinderen

Eigen regie, wat betekent dat eigenlijk?

Faalangst - essentiële vragen aan jezelf

Inspiratiemails ontvangen en op de hoogte blijven?