Eigen regie, wat betekent dat eigenlijk?

Eigen regie gaat over het beïnvloedden van je eigen leven. Jij bent je eigen "regisseur".

Eigen regie wordt ook wel in één adem genoemd met 'empowerment', eigen kracht en zelfmanagement. Het betekent kort gezegd, de mate waarin jij je eigen denken, voelen en handelen stuurt.

Eigen regie heeft ook te maken met zelfzorg en zelfredzaamheid. Het is het vermogen om je eigen leven te regelen in lichamelijk, sociaal en psychisch opzicht. Dit vermogen verschilt per mens. De ene mens is daadwerkelijk hulpbehoevender dan de ander. 

De belangrijkste vraag is: in hoeverre ben jij in staat regie aan je eigen leven te geven? 

Ik werk met jongeren die wat extra ondersteuning nodig hebben in hun persoonlijke ontwikkeling en zelfredzaamheid. In het werk merk ik dat ze zich vaak niet bewust zijn van de invloed die ze zelf kúnnen uitoefenen. Ze zitten in een patroon van afhankelijkheid of ze missen het vertrouwen om zelf richting te geven aan het leven, in positieve zin. Angst voor verandering en het nemen van verantwoordelijkheid speelt hierin ook een rol. Onwil om een verandering in gang te zetten kom ik ook tegen. Het kiezen voor de veilige bekende weg is soms makkelijker dan uitdagingen aangaan. Angst speelt vaak een onbewuste rol, want door uitdagingen aan te gaan heb je risico op falen en daar word je weer onzeker van. Geen fijn gevoel. 

Maar ik kom het natuurlijk niet enkel in mijn werk tegen. Ik zie het om me heen en heb er zelf soms ook last van. Draaien in een cirkeltje, uitstellen om stappen te zetten, me onmachtig voelen (slachtofferrol), mezelf naar beneden halen in een sombere bui etc.. Iedereen zal er wel eens mee te maken hebben. Mijn advies is: blijf niet in een slachtofferrol hangen. Het brengt je nergens. Voor je omgeving is het ook niet altijd prettig. Het is van belang om te (h)erkennen wat je denkt en doet en daar een positieve draai aan te kunnen geven. 

Belangrijke vragen bij het nemen van eigen regie in je persoonlijke ontwikkeling:

 1. wat wil ik (wat is je wens)?
 2. wat kan ik, waar ligt mijn kracht: mijn talenten, vaardigheden en mogelijkheden?
 3. waar wil ik aan werken (om te bereiken wat ik wil)?
 4. wat kan ik zélf?
 5. in hoeverre heb ik ondersteuning nodig en hoe wil ik dat dit eruit ziet?
 6. wie heeft een positieve invloed op mijn eigen regie / persoonlijke groei?
 7. welke situatie kan ik beïnvloedden?
 8. welke invloed heb ik op mijn eigen gevoel?
 9. waar heb ik geen invloed op en hoe wil ik daarmee omgaan?
 10. welke verantwoordelijkheden kan ik nemen en horen bij mijn rol/functie/leeftijd/fase in mijn leven?
 11. welke behoeften heb ik en hoe serieus neem ik die?
 12. waar liggen mijn eigen grenzen en wanneer en hoe geef ik die aan?

Er zijn natuurlijk meer vragen die je jezelf kunt stellen. Maar met deze kom je al een heel eind om te onderzoeken wat je wil en kan doen. 

Als je nu denkt, ..soms gebeuren er dingen in het leven, positief of negatief, waar ik geen of weinig invloed op heb. Dat klopt! Geweld, onrecht, ziekte, de dood zijn daar o.a. voorbeelden van.

Maar.... je hebt altijd invloed in HOE JIJ ERMEE OMGAAT. Jij hebt namelijk zélf invloed op jouw eigen denken, voelen en handelen. Wat helpt je? Wat wil je? Hoe kun je dit zelf bereiken? 

Eigen regie gaat vooral over keuzes maken. Het gaat ook over verantwoordelijkheid nemen, durven én doorzetten.

Ik heb een filmpje gemaakt met een dikke knipoog: 16 tips om jezelf de put in te praten. Het is als grapje bedoeld maar heeft een serieuze ondertoon, want wanneer je jezelf erin herkent, waar ben je dan eigenlijk mee bezig? 

Naar YouTube

Op jouw eigen regie!  Weg van die put en op weg naar het bloemenveldje!

 

Waarom fouten maken moet. Het leermodel.

Heb je behoefte aan alleen zijn?

Ons hart heeft een brein

Een liefdevolle maatschappij start met blije kinderen

Eigen regie, wat betekent dat eigenlijk?

Faalangst - essentiële vragen aan jezelf

Inspiratiemails ontvangen en op de hoogte blijven?